Terwijl ik deze blog schrijf, staat op de achtergrond Facebook open. Tegelijkertijd bliept geregeld mijn e-mail en om de zoveel minuten laat ik me voor inspiratie afleiden door Twitter. Ik denk dat ik daardoor veel dingen tegelijkertijd kan doen en toch niets mis, maar eigenlijk weet ik beter. Wellicht net als jij, want waar was jij eigenlijk mee bezig voordat je deze blog aanklikte

Hoewel we denken allerlei acties te combineren, doen we ze in werkelijkheid na elkaar. Daardoor switch je continu van aandachtsgebied. Turend op een ingewikkelde formule of wiskundevraagstuk, is het heerlijk om afgeleid te worden. Even wat anders. Na die ontspannende mail,- chat- of app-onderbreking kost het tijd om ?er weer in te komen? met de taak die je onder handen had. Kortom, versnippering van aandacht zorgt voor aandacht verlies, wat uiteindelijk meer tijd kost.

Volgens breinonderzoeker Compernolle is multitasking zoiets als eenhandig jongleren met een groot aantal ballen. Het gaat voor even goed, maar dan valt het grootste deel op de grond. Wie van alles tegelijk doet, verliest uiteindelijk meer dan het oplevert.

Gedragsverandering begint met bewustwording. Dave Crenshaw doet in dit filmpje een eenvoudige oefening die inzicht geeft in de kostprijs van multitasking. Doe de test! Ben je meer visueel ingesteld en wil je zien wat er gebeurt bij multitasking? Check dit filmpje van Daniel Willingham.

Vervolgstap? Doe verschillende dingen met volle aandacht, na elkaar. Welke schermen klik jij nu weg? Ok?, ik ga al.