Naar schatting deden volgens Yona-voorzitter Cornelis Bosch ongeveer 250 ouders mee met Yona Parentsdetox. Zij besloten de internetfuncties van hun smartphone niet te gebruiken tussen kerst en oudjaarsdag. Sommigen gingen zelfs helemaal offline. In een besloten appgroep reflecteerden opvoeders op deze ervaring. Hieronder een bloemlezing uit de reacties.

  • ‘Mijn telefoon helemaal uit gehad. Het was fijn deze dagen wat meer ‘rust’ te ervaren en geen verplichtingen te hebben van reageren e.d. Wel heb ik ook deze week gemerkt hoeveel je praktisch met je telefoon doet!’
  • Een deelnemer over haar smartphone: ‘Ik heb hem laten verstoppen. Hij was ook helemaal uit. Was bang dat ik het nog geen dag zou volhouden, maar het was een weekje met veel minder prikkels . Ook een fijn gevoel om niet persé mobiel bereikbaar te zijn. Ik ga proberen het meer te beperken; maar wat is een mens?’
  • ‘Ik vond het heerlijk rustig dat je niet zoveel momenten op je mobiel zat. Veel gelezen en tijd met gezin gehad. Daarnaast miste ik het wel om even iemand een appje te sturen die bijvoorbeeld in quarantaine zit. Ook miste we een aantal familieberichten van zorgen in de familie… Dat maakt dat het toch wel lastiger…’
  • ‘We hadden meer tijd voor elkaar en ons gezin. En dan echte aandacht. Wat ik eigenlijk dacht is dat ik heel veel tijd over zou houden maar dat was niet zo maar je hebt een heleboel minder onrust in je brein. De lege tijd die je normaal opvult met de dingen op je telefoon kon je nu nadenken. Wel miste ik vooral even de praktische dingen zoals betaling doen of even wat opzoeken op de Bijbel app.’
  • ‘De klok wijst 22.00 uur. We houden het vast nog wel 42 uur vol. Eitje toch? De tijd zal het leren. Want het gezegde leert: de laatste loodjes wegen het zwaarst! Zit vast een kern van waarheid in. We gaan het vanzelf ervaren. Ik ben nog steeds gemotiveerd. Vanavond belde een offline “medestander”. Leuk om met elkaar de ervaringen uit te wisselen. We waren het er over eens dat het prima te doen is tot nu toe en dat er zeker nuttige lessen te trekken zijn uit deze offline tijd waar we iets mee willen doen in de komende tijd. Over goede voornemens gesproken…’
  • ‘Ik vond het heerlijk. Heb de mobiel geen seconde gemist. Zou het wel lang willen, dus ga op zoek naar een tussenweg waarin ik iets van een app installeer die alle ‘sociale’ apps begrenst op max een half uur per dag o.i.d. Bijzonder neveneffect vond ik dat ik merkte dat mijn focus scherper werd.’
  • ‘Ik had verwacht whatsapp en Instagram vooral te ‘missen’. Nu merkte ik dat ik eigenlijk prima zonder kon. Dat is wel een leerpuntje, want dat zijn vaak de dingen waarmee ik een ‘leeg’ moment opvul en waar ik dus best zonder kan.’
  • Detoxen klonk wat beladen in mijn oren, uiteindelijk is toxine immers vergif… Ik ging daar met m’n smartphone uit het zicht over nadenken. (Uit het zicht betekende in mijn geval dat mijn zoon ‘m uiteindelijk achter de boeken van de serie “Overjarig koren” had verstopt, en prachtige symbolieke buffer, toch? 😊 ). Detox: Toxine, vergif. Vergiftiging kun je oplopen op verschillende manieren: je kunt bijvoorbeeld gebeten worden door een giftige slang en daardoor sterven. Maar je kunt ook telkens hele kleine beetjes vergiftigd worden, zonder direct merkbaar gevolg, maar toch, het doet wat met je. Dat laatste was mijn ervaring. een ervaring die je terug kunt lezen in inderdaad Tony Reinke, maar ook bij Theo Compernolle (Ontketen je brein), Cal Newport (Digitaal minimalisme + Diep werk), Adam Alter (Superverslavend) en Margriet Sitskoorn (Hersenhack). Deze serie niet gelovige wetenschappers tonen aan wat wij allen min of meer ervaren en wat naar mijn idee goed verwoordt is in de zin: heeft de smartphone macht over mij of ik over de smartphone? Een praktische ontdekking die ik deed en omzet naar 2 concrete vervolgacties is dat ik de waarde van een telefoongesprek weer ontdekte t.o.v. een ‘appje’ of ‘sms-je’. Ik ga het deel ‘phone’ van smartphone dus veel meer inzetten en laat het ‘smart’ alleen op geplande en noodzakelijk momenten toe. Dat stel ik in samen met mijn zoon, we zijn immers niet alleen om goede gewoonten aan te leren, we hebben elkaar! You are not alone! Voor tips, ideeën en goede artikelen zou je tenslotte eens op de site van ToegerustGezin.nu kunnen kijken.’