Offline: mogelijk?

Als stagiair bij Yona kreeg ik pas een uitdagende vraag: wil je ervaren hoe het is om minstens een dag offline te zijn? Uiteraard ben ik wel inzetbaar voor een uitdaging, dus challenge accepted. Ik wilde de uitdaging goed aanpakken, dus ik sprak af om het hele weekend offline te zijn. Dat wil zeggen: geen telefoon, geen Ipad en geen laptop.

Toen ik vrijdagavond ging slapen heb ik mijn apparaten keurig uitgedaan. Het  offline weekend begon.

Zaterdag: Op zaterdag werd ik wakker met het idee dat ik niet op mijn telefoon kon kijken (wat ik normaal elke morgen, als ik wakker ben, doe). Nadat mijn wekker ging ben ik maar verder gaan slapen. Ik had namelijk toch niks te doen. Toen ik echt helemaal uitgeslapen was, ging ik maar wat doen. Maar wat? Ik heb die morgen mijn kamer opgeruimd. In de middag ben ik naar mijn oma gegaan, want ja wat zou ik anders moeten doen? Daarna ging ik werken. Dit was gelukkig wel een afleiding voor mij. Mijn mobiel lag in de kast, maar ik controleerde wel elke keer als ik ergens naar toe ging of ik mijn mobiel had. Ik voelde toch in een bepaalde mate een onrust.

Normaal check ik elke dag het nieuws, maar dat was simpelweg niet mogelijk dit weekend. Tijdens mijn werk hoorde ik nieuws dat ik niet meegekregen had. Dan voel je je wel ?achterlopen? en kan je niet meepraten, wat mij frustreerde. In de avond had ik gelukkig nog een verjaardag. Dit is afleiding en dat heb je zeker nodig als je geen mobiel mag gebruiken. Maar anno 2018 zijn er mensen die ook tijdens een verjaardag achter hun telefoon zitten. Gelukkig deed niet iedereen zo. Ik heb ook nog een gesprek over mobielgebruik (specifiek sociale druk) aangewakkerd in de groep. Dit komt natuurlijk door mijn stage ervaringen? Waar ik mij ook steeds meer zorgen maakte? Over mijn Snapreeksen, die aan het verdwijnen waren omdat ik te lang offline was.

Zondag was het ook een rustige dag. Het viel echter niet mee om ook deze dag mobielloos in te vullen. In de avond heb ik daarom ook nog even mijn mobiel gecheckt. Dus missie niet geslaagd.

Conclusie: Aan de ene kant was ik heel erg onrustig zonder mobiel en aan de andere kant probeerde ik me  er bij neer te leggen. Die twee dingen gaan niet samen. Je merkt wel: hoe langer offline hoe rustiger je wordt. Wat zijn de belangrijkste dingen die ik van deze ervaring heb geleerd? Ik heb geleerd dat je ook dingen naast je neer moet leggen. Niet constant de drang hebben om te kijken, niet constant het idee hebben dat je iets mist en ga zo maar door. En ook al heb ik de challenge net niet gehaald, ik vond het een prestatie om een offline weekend te hebben. Ik ben me ervan bewust geworden dat ik niet echt zonder mijn mobiel kan. In het begin van deze uitdaging dacht ik dat het wel makkelijk zou zijn, maar je bent er constant mee bezig en dat kan gaan frustreren.

Met deze uitdaging achter de kiezen zijn er al plannen voor een vijf-daagse offline challenge. Het is nog in beraad, maar als het zo ver is horen jullie er zeker meer over!