Naast mij trilt mijn telefoon. Ik zit te leren, dus wil niet op mijn scherm kijken. Maar mijn gedachten dwalen af: 1) Wie zou het zijn? 2) Wat zou hij/zij melden? 3) Ben ik iets vergeten waar ik nog op moest reageren? Enkele seconden later probeer ik mij weer te focussen op mijn boek. De vage tekens worden weer letters. Het duurt even, maar dan heb ik de leerstof weer helder voor de geest staan. Drie minuten later trilt mijn mobiel opnieuw?

Wellicht herken je de digitale triggers die op ieder gewenst en ongewenst moment binnenkomen. Onderzoek wijst uit dat goede concentratie niet samengaat met ongeregelde afleiders. Met wezenloos naar een boek staren kom je er niet, alleen door ongestoord je aandacht te richten wordt leerstof verankerd in je brein. Vandaar dat het slim is om geregeld bepaalde apps uit te zetten. Je kunt ze tijdelijk te blokkeren met de AppDetox

Niet alleen voor de benodigde concentratie bij een uitdagende klus is offlinetijd handig. Soms zit je hoofd simpelweg zo vol met data, dat een data-detox ontspannend werkt. Detoxen is een woord dat voortkomt uit de voedingsindustrie, waarbij je voor een bepaalde periode geen ongezonde voeding eet, maar enkel fruit en groente. Daardoor raakt je lichaam weer in balans. Data detoxen doe je door bijvoorbeeld een dag per week offline te gaan, of geregeld alles uit te zetten. De Offtime app kan je daarbij helpen.

Om gezond te ontwikkelen dienen we meerdere uren per dag offline door te brengen. Met beweging, sociale contacten en ontspanning. Daardoor ontstaat de mentale ruimte om op andere momenten (intellectueel) te excelleren. Een (paar) uur minder online, schept ruimte voor verdieping en bezinning. Heerlijk, zo’n leeg hoofd.